14 Haziran 2013 Cuma

Yetişkinlerde diş teli tedavisi


Erişkinlere diş teli kolaylığı


Diş teli-ortodonti
Artık erişkinlerde de ortalama 35 yaşına kadar Ortodonti (çapraşık dişlerin tedavisi) tedavisinin yapılabildiği bildirildi.

Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği, Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Dişhekimleri Odası’nca düzenlenen sağlık bilinci ve medya toplantısında, dişhekimliğindeki son gelişmeler hakkında konuşuldu.Son 15 yıldır materyallerin gelişmesi sonucu, diş hekimliği cerrahisinin geldiği noktaya dikkat çekildi.

Diş implantı (çeşitli işlemlerden geçirilen titanyumun kök formu şeklinde kaybolmuş dişin yerine çene kemiğine vidalanması) genç ve orta yaşta dişlerini kaybetmiş ve hareketli protez kullanan kişilere sanki kendi dişleri varmış gibi bir konfor sağladığını anlatan  doktorumuz, ancak ithal edilen bu materyallerin çok pahalı olduğunu söyledi. Bir İmplant fiyatının 500-600 dolar düzeyinde olduğunu ve üzerine kaplanan porselen benzeri maddelerin maliyeti artırdığını vurgulayan doktorumuz, bu nedenle İmplant diş tedavisinin Türk toplumunda herkese uygulayamadıklarını kaydetti.

 implant diş     Diş implantı       İmplant 

Yetişkinlerde diş teli tedavisi ( ORTODONTİ )


Günümüzde erişkinlere de Diş teli  - ortodonti tedavisi uygulanabildiğini ifade eden  doktor şunları söyledi: “Eskiden Ortodontist tarafından uygulanan bir tedavi olan ortodonti tedavisinin yaşı vardı. 11-13 yaşına kadar yapabiliyorduk. Artık erişkinlere ortalama 35 yaşına kadar bu tedavi yapılabiliyor. Şeffaf diş teli  adı verilen ve Şeffaf ya da arkadan geçen teller olası rahatsızlıkları ortadan kaldırıyor. Çocuklarda  Dişteli    kalma süresi 1-3 yıl iken, erişkinlerde bu süre 3-4 yıla kadar çıkabiliyor.”

Estetik Diş hekimliğinde Bonding kullanımı


Konuşmasında “Adhesiv” ( Bonding ) diş hekimliği konusunda da bilgi veren doktorumuz , “Adhesiv adlı dolgu maddesi sayesinde artık dişin sadece çürük bölümü alınarak, dolgu yapılıyor. Oysa eskiden sağlam bölümün de büyük kısmını almak zorunda kalıyorduk” dedi.

Türk halkının yüzde 90’ının ağzında çürük bulunduğunu, bu nedenle de önleyici, koruyucu dişhekimliğine yönelindiğini kaydedildi, çocukluktan itibaren doğru fırçayla doğru fırçalamanın öğretilmesi gerektiğini vurguladı. Diş eti hastalıklarında genetik, diyabet ve sigaranın etkisi bulunduğuna da işaret eden  , herkese şikayeti olmasa bile altı ayda bir doktora gitmeleri, dışarda yemek yiyenlere de 20 dakika boyunca şekersiz çiklet çiğnemeleri önerisinde bulundu