13 Haziran 2013 Perşembe

Diş teli - incognito yöntemi ile ortodontik tedaviler


Incognito: Görünmez Altın Diş Teli – Ortodontist  ile Röportaj


*Diş teli tedavisine ne gibi durumlarda ihtiyaç duyuluyor?


incognito-gizli diş teli
Estetik olarak dişlerinden memnun olmayan her birey, ortodontik tedavi ihtiyacıyla bize başvurabiliyor. Diş çapraşıklıkları, ön dişlerin normalden çok daha fırlak konumlanmaları, aralarının açık olması, estetik olmayan gülümseme vb. bunların örnekleri. Diğer bir grup da, estetik kaygıya ilaveten çiğneme fonksiyonundaki yetersizlik ve dişlerin birbirleriyle kapanış ilişkisi bozukluğundan dolayı tedavi olmak için geliyor. Ülkemizde son yıllarda bu konuda bilinçlenme giderek artmakta. Artık diş telinin sadece çocuklarda kullanılmadığı, yetişkinlerde ve hatta ileri yaşlardaki bireylerde de uygulandığı pek çok kişi tarafından biliniyor.

* Diş teli denince herkesin suratında bir istememe, kaçınma ifadesi oluşuyor; sizce neden?


 Tel tedavisii; dişleri, bulundukları kemik içerisinde hafif kuvvetlerle hareket ettirerek ideal konumlarına sıralar. Dişlerin kemik içerisinde hareketi sırasında pek çok hücre aktivasyonu gerçekleşir. Bu da tabii ki zaman alır. Klasik ortodontik tedavide diş hareketini sağlayan diş telleri, dişlerin dış yüzeylerine dolgu maddeleriyle yapıştırılır. Bu da ortalama bir tedavide 1-1,5 sene dişlerin üzerinde kalır. Estetik kaygıyla başvuran hastalar, estetik olmayan diş telllerini uzun süre taşımaktan mutsuz olurlar. Ortodontik tedavi alanındaki materyal bazındaki gelişmeler, bu sebeplerden dolayı her geçen gün tedavi süresini kısaltmaya ve diş tellerini görünmez yapmaya yönelmektedir. Bu amaçla Şeffaf diş teli geliştirilmiştir.

Diş teli tedavisi her yaşta uygulanabilir mi?


Sağlıklı ve temiz diş, dişeti ve çene kemiği yapısına sahip 7′den 77′ye her yaştaki bireylere diş teli uygulanabilir. Yaş faktörü, kemik miktarı ve yoğunluğuna bağlı olarak, sadece tedavi süresinde değişiklik yaratır; bunun dışında bir fark yoktur.

*Görünmez diş telleri olarak adlandırılan “Incognito tedavisi”, dişlerin hangi bölgelerine yerleştiriliyor? Bu tellerin özellikleri nelerdir?

Dişlerin, dil tarafındaki iç yüzeylerine yerleştiriliyor. Uzun yıllardır metal ve ortalama diş yapısına göre fabrikasyon olan farklı metodlar, bu teknikle uygulanmaktaydı. Ancak dişlerin iç yüzeylerini, dış yüzeylerine oranla anatomik olarak standardize etmek daha zor olduğundan; fabrikasyon olan yöntemler, hasta konforu ve tedavi başarısı açısından zorluklar yaratmaktaydı. Incognito (kişiye özel görünmez altın braket tel sistemi), ilgili her bir dişin anatomik yüzeyine uygun, özel olarak üretildiği için; braket ve diş arasındaki uyum mükemmeldir.

*Diş teli Ne tür avantajlar sağlıyor?


Çoğunluğu altın olmak üzere değerli metal alaşımlardan üretilen Incognito sistemi anti-alerjiktir. Altın, diş hekimliğinde kullanılan, vücuda en dost ve uyumlu materyaldir. Mükemmel diş-braket uyumu, bu tür sistemler göz önüne alındığında, hastaya maksimum konfor sağlar. Braket ile diş arasında fazla miktarda yapıştırıcı harç maddesi kullanılmaz. Hastanın diş ve çene kavsine özel olarak terzi elinden çıkma mantığıyla üretilen braket ve tel sistemi, tedavi süresini kısaltır; tedavi kalitesi ve başarısını arttırır. Teller ve braketler görünmediği için, hasta tedavi sırasında dahi tedavinin konforunu yaşar. Tedavi sonucunu görmek için, dıştan olan sistemlerdeki gibi tellerin tamamen çıkmasının beklenmesine gerek yoktur. Bu göz önüne alındığında, tedavi süresi önemini yitirir. Tedavi sürerken gerçekleşen düzelmeler zaten anında hastanın gülümsemesine yansımaktadır.

*İncognito, herkese uygulanabiliyor mu?


Incognito 12-13 yaş üstünde, yani daimi dişlenmesini tamamlamış çocuklar ve yetişkinlere uygulanabiliyor. Ortodontik tedavi sırasında hasta, diş bakımına özen göstermezse, dişlerde çürük başlangıçları ve minede beyaz renklenmeler oluşabilir. Bu sistemde hastanın diş bakımını eksik yapmasından kaynaklanan bu durum, diş arka kısmında, iç taraftaki mine yüzeyinde kalacağından, estetik olarak tedavi sonrası keyifsiz sonuçlar maskelenebiliyor.

* Türkiye’de kaç yılından bu yana uygulanıyor?

Sistem 1997 yılında Almanya’da Dr Wiechmann’ın girişimciliği ile üretilmeye başlandı. Firmanın bir Amerikan şirketi tarafından satın alınması ve tüm dünyada yaygınlaşmasıyla birlikte 2009‘ da Türkiye’ye de giriş yaptı.

*Sistemin Türkiye’deki ilk uygulayıcılarındansınız. Siz ne zamandır bu sistemi kullanıyorsunuz?

Incognito ile 1999-2003 yılları arasında Viyana Üniversitesi’ndeki uzmanlık yıllarımda tanıştım. Türkiye‘de de klinik pratiğimde bu uygulamayı devam ettirdim. Ancak 2009 yılı itibariye ilgili firmanın, Türkiye-Almanya arasında aracı olması işimi kolaylaştırdı.

*Sistem nasıl işliyor? Almanya’ya hastanın bilgileri nasıl iletiliyor?

Hastanın, 2-3 hafta kadar bozulmadan saklanabilen  hassas silikon ölçüleri, firma aracılığıyla Almanya’daki laboratuara yollanıyor. Tedavi başarısındaki bütün rol, yine her zamanki gibi hekimde. Hekimin yaptığı tedavi planlamasına sadık kalarak, Almanya’daki laboratuar dişlere uygun tel ve braket sistemini üretiyor. İşlem, 4 hafta kadar sürüyor. Tellerin ofisimize gelmesi ise maksimum 6 hafta sürüyor.

*Incognito görünmez altın tel sisteminin dezavantajı var mı?


Tedavi başlangıcında her türlü ortodontik tedavide olduğu gibi konuşma, çiğneme fonksiyonları geçici olarak bozuluyor. Dilde vuruk ve hassasiyet olabiliyor. Sıkıntılar 15 günde tamamen geçiyor. Bir de tabii ki maliyeti çok yüksek. Laboratuar maliyeti standart sistemlerin en pahalısından dahi 5-6 kat yüksek. Uygulamayı yapan hekim sayısının da azlığı, bu tedaviyi tüm dünyada lüks hizmet sınıfına sokuyor. Ancak klasik sistemlere oranla kullanım kolaylığı ve kişinin tel takarken tel yokmuş gibi görünümünden dolayı doğan mutluluğu, pahalı olmasına rağmen bu tür bir hizmeti tercih etmesine neden oluyor.

*Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Malum okullar açıldı, bir başka röportajda da çocuklarda diş sağlığı ve okulda nelere dikkat etmeleri gerektiği hakkında konuşalım mı, ne dersiniz?

Tabii ki, seve seve….